Acquiring a property worth a minimum of USD 400,000 or equivalent foreign currency or Turkish lira with a title deed restriction on its resale for at least three years, as attested by the Ministry of Environment and Urbanization.
SURİYE VATANDAŞLARI
Suriye vatandaşları Türkiye'de mülk satın alamazlar.
30 HEKTAR SINIRI
Yabancı bir gerçek kişi, en fazla 30 hektara kadar taşınmaz ve kısıtlanmış ayni hak edinebilir. Cumhurbaşkanı bu miktarı iki katına kadar artırabilir.
TEK BÖLGEDE GAYRİMENKUL SATIN ALMA KISITLAMASI
Yabancı gerçek kişilerin iktisap ettiği gayrimenkullerin toplam alanı ile bağımsız ve sürekli sınırlı ayni haklar, özel mülkiyete konu ilçenin yüzölçümünün yüzde onunu (% 10) geçemez.
VATANDAŞLIK İÇİN UYGUN GAYRİMENKÜL KRİTERLERİ
Yatırımcı, apartman dairesi, arsa, apartman, dükkan, tarla gibi her türlü taşınmaz malı satın alarak vatandaşlığa başvurabilir. Ancak yabancıların tarımsal arazi edinim talepleri alanında, tarım mevzuatı kapsamında ön izinlerin alınması ve 2 yıl içinde tarımsal bir proje sunulması taahhüt edilir veya arazi edinimi durumunda arazi sahibinin 2 yıl içinde ilgili Belediyeye yapı ruhsatı vermesi gerekmektedir.
Yatırımcılar gayrimenkul satış taahhütnamesi ile Türk Vatandaşlığına başvurabilirler.
As applicable for 07.12.2018 and thereafter, the
application may be filed after an undertaking is provided not to transfer and cancel the agreement issued before the notary for a period of three years, provided that the minimum amount of USD 400.000 or equivalent thereof is paid in advance for real estates with condominium or construction servitude created thereon.
Investor can buy more than one property in the same or different cities with the same investment amount. Also Investor can buy at different times, however without completion of the minimum USD 400.000 investment amount, you cannot apply for Turkish Citizenship.
Satın alınacak taşınmazlar, başvuru sahibinin eşi ve çocukları dahil hiçbir yabancı gerçek kişi adına tescil edilemez. Ayrıca yabancı kişi, eşi veya çocukları veya herhangi bir yabancı gerçek kişi tarafından 12.01.2017 tarihinden sonra devredilen gayrimenkul (ler) olamaz. Ayrıca satın alınacak gayrimenkulün yabancı gerçek kişinin ortağı olduğu veya yönettiği şirket adına kayıtlı gayrimenkullerden biri olmaması gerekmektedir.
YABANCI ALICILARIN TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL SATIN ALIRKEN SAHİP OLMASI GEREKEN BELGELER
GAYRİMENKUL ALIM İŞLEMLERİ İÇİN YAPILACAK TRANSFER İŞLEMLERİ HAKKINDA
YATIRIMCININ SORUMLU OLDUĞU TAPU MASRAFLARI
1.Title deed tax is %4 of sale price. Legally buyer has to pay only %2 of the sale price. However, this conditions may depends on the negotiation.
Vergi dairesi tarafından alınan bir diğer vergi türü olan döner sermaye bedeli, 2021 yılında yaklaşık 1600 TL'dir.
3.Evaluation report fee between 2000-3000 TL.
4.If the project is new, opening facility fees, approximately 5.000 TL
5.Vat- if property is residential unit and first hand %1 of the sale price is paid as vat which is most of the time included in the sale price. Please check with the owner. If property is qualified as commercial unit % 8 or for some luxury projects it is %18 of the sale price is paid as vat.
TAŞINMAZ SATIN ALINDIKTAN SONRA ÖDENMESİ GEREKEN VERGİLER
Yerel emlak vergisi, ilki Mayıs ve ikincisi Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Daha fazla bilgi ve ödeme seçenekleri için yerel belediyenizle (Belediye) iletişime geçmelisiniz. Vergi, mülkün değerine göre hesaplanır ve vergi makamları tarafından aşağıdaki şekilde belirlenen oranlara tabidir:
Büyükşehir belediye bölgesi içinde bulunan gayrimenkuller için:
Büyükşehir belediyesi alanı dışında bulunan gayrimenkuller için:
Gayrimenkul Satın Almada KDV Muafiyeti
1 Nisan 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere - Türk Gelir Vergisi'nin 3. maddesinin birinci fıkrasının 2. fıkrasında belirtilen haller dışında - yurt dışında 6 aydan fazla yaşayan Türk vatandaşlarına çalışma izni alarak ev ve işyeri teslimi veya ikamet izni, (ii) kalıcı olarak Türkiye'de ikamet etmeyen yabancı kişiler ve (iii) yasal ikametgahları ve merkezleri Türkiye'de bulunmayan ve bir işyeri veya herhangi bir daimi temsilcisi nedeniyle Türkiye'de kazanç sağlamayan kuruluşlar, muafiyet kapsamına giren konut ve işyerlerinin ilk alımında Türkiye'ye döviz getirilmesi kaydıyla KDV muafiyeti uygulanır.
Mülk daha önce herhangi bir tarafa satılmamışsa, her alıcı KDV ödemek zorundadır. Diğer bir deyişle, mülk birinci elden ise ve geliştirici tarafından tutuluyorsa, alıcı, mülk durumuna bağlı olarak% 1,% 8 veya% 18 olabilen KDV ödemek zorundadır.
Ancak gayrimenkul satın alan yabancı ülkelerde ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar ve Türk vatandaşları belirli şartların yerine getirilmesi halinde KDV'den muaf tutulabilir.
KDV muafiyetinden yararlanabilmek için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:
VERGİ MUAFİYETİ GEREKLİ BELGELER
VERGİ MUAFİYETİ
Tapu müdürlüğü uygunluk belgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'ne başvuruyu ilecetecektir.
Başvuruyu mütakip 10 ila 15 gün arasında uygunluk belgesi yatırımcı veya avukatın e-postasına gönderilir.
Yatırımcı, bir yıl süreyle ikamet izni alacak ve diğer aile fertleri vatandaşlık başvurularının sonuçlanmasını bekleyecektir. Diğer aile bireylerinin oturma iznine ihtiyaçları varsa, Türkiye'yi geçerli vize ile ziyaret etmeleri gerekir. Ancak yatırımcının ikamet izni almak için Türkiye'ye gelmesine gerek yoktur.
Uygunluk belgesi ve aşağıdaki belgeleri topladığımızda yatırımcı için online ikamet izni başvurusu gerçekleştiriyoruz.
YATIRIMCI İKAMET İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Yatırımcının Pasaportunun Noter Onaylı Tercümeleri
İki (2) biyometrik resim ve bir jpeg versiyonu (50x60 mm ve beyaz arka plan)
Vergi dairesi tarafından ikamet izni ödeme dekontu
VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Tüm Başvuru Sahiplerinin Pasaportlarının Taranmış Kopyası
(Belge, tüm başvuru sahiplerinin doğum tarihini, doğum yerini, anne ve babasının adını içermelidir.)
(Aile kayıt formu alınamıyorsa veya Aile kayıt formu yukarıda belirtilen gerekli şartları sağlamıyorsa)
*
Belge, Lahey Sözleşmesini imzalayan ülkeden alınmışsa, düzenleyen ülkede apostil yapılması gerekir.
Belge, Lahey Sözleşmesinin imzacı olmayan ülkesinden alınmışsa, Dışişleri Bakanlığı ve ardından düzenleyen ülke de bulunan Türk Konsolosluğu tarafından tasdik edilmesi gerekir.
Türk makamlarından alınan belge ise imzalanmalı ve mühürlenmelidir
Apostil nedir?
Apostil, 1961 tarihli Lahey Sözleşmesine katılan ülkelerde kullanılmak üzere belgelere verilen bir kimlik doğrulama şeklidir.
Yatırımcı TC Kimlik Kartı ve pasaportlarını Türkiye'deki yerleşim yerinin İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nden temin edebilir veya Başvuru Sahipleri kimlik kartını ve pasaportlarını yaşadıkları yer Türk Büyükelçiliği aracılığıyla da alabilirler.
UZATAKTAN YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMA
Yatırımcı, Türk vatandaşlığı programının hiçbir aşamasında Türkiye'yi ziyaret etmek zorunda değildir.
Yatırımcı, gayrimenkul yatırımı yaparak uzaktan Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Bunun için Yatırımcı, vekiline yatırımcının ülkesindeki Türkiye Konsolosluğu'nda detaylandırıp doğrulayabileceği bir vekaletname vermelidir.
Vekaletname Türkçe olarak düzenlenmiş olmalıdır.
Yatırımcı, Türk konsolosluğunun yetkili tercümanı ile randevu alarak randevu gününde vekaletname için gerekli olan fotoğrafı ,pasaportu ve avukatının yatırımcıya gönderdiği vekaletname taslağı ile birlikte hazır bulunmalıdır.
TÜRKİYE’DE VEKALETNAMENİN DÜZENLENMESİ
Yatırımcılar Türkiye’de noter aracılığıyla vekaletname verebilirler. Yatırımcılar resimlerini, vergi numaralarını ve pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.