Hazine ve Maliye Bakanlığınca tasdikli en az üç yıl satılamayacak durumda olmak kaydıyla en az 500.000 ABD Doları veya karşılığı döviz veya Türk Lirası değerinde devlet tahvili alan yatırımcı Türk vatandaşlığını istisnai yoldan başvuru hakkı elde etmektedir.
Yatırımcı, Türk bankalarından birinde yatırım hesabı açacak ve asgari tutarı 500.000 ABD Doları veya karşılığı döviz veya Türk Lirası tutarında devlet borçlanma aracı satın alacaktır.
Devlet borçlanma aracının tutulduğu yatırım hesabının 3 yıl süreyle bloke edilmesi zorunludur.
Yatırımcı vatandaşlık süreci içerisine devlet tahvili üzerindeki blokajı kaldırarak devlet tahvilini satma, devretme ve iptal etme hakkına sahiptir.
Yatırım tutarı tahvil üzerinde bloke konulan günün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınarak hesaplanır.
Yatırımcı devlet tahvillerinin getirilerinden vatandaşlık süreci içerisinde faydalanabilir.
Yatırımcı 500.000 USD'yi farklı bir tarihlerde bloke ederse, 3 yıllık minimum yatırımın başlangıç tarihi olarak gerçekleşen son blokaj tarihi alınır.
Yatırımcı Türkiye'de faaliyet gösteren birden fazla banka da yatırımı bulundurabilir ancak toplam yatırım tutarı 500.000 USD olmalıdır.
Hazine ve Maliye Bakanlığına, tahvil yatırımı ve bloke koyulması ile ilgili yazının banka aracılığıyla ulaşmasından itibaren 5 işgünü içerisinde Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan başvurular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ve Göç idaresi Genel Müdürlüğü’ne yazı ile bildirilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yatırımcı yabancı kişiye veya vekiline bilgi verilmesi amacıyla söz konusu yazı örneği ilgili bankaya da gönderilir.
Canaydın Hukuk Bürosu olarak yatırımcılar adına tüm belgelerin banka aracılığıyla ilgili bakanlığa ulaştırılması için tüm başvuruları gerçekleştirmekteyiz.
Yatırımcı, bir yıl süreyle ikamet izni alacak ve diğer aile fertleri vatandaşlık başvurularının sonuçlanmasını bekleyecektir. Diğer aile bireylerinin oturma iznine ihtiyaçları varsa, Türkiye'yi geçerli vize ile ziyaret etmeleri gerekir. Ancak yatırımcının ikamet izni almak için Türkiye'ye gelmesine gerek yoktur.
Uygunluk belgesi ve aşağıdaki belgeleri topladığımızda yatırımcı için online ikamet izni başvurusu gerçekleştiriyoruz.
YATIRIMCI İKAMET İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Yatırımcının Pasaportunun Noter Onaylı Tercümeleri
İki (2) biyometrik resim ve bir jpeg versiyonu (50x60 mm ve beyaz arka plan)
Vergi dairesi tarafından ikamet izni ödeme dekontu
VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Tüm Başvuru Sahiplerinin Pasaportlarının Taranmış Kopyası
(Belge, tüm başvuru sahiplerinin doğum tarihini, doğum yerini, anne ve babasının adını içermelidir.)
(Aile kayıt formu alınamıyorsa veya Aile kayıt formu yukarıda belirtilen gerekli şartları sağlamıyorsa)
*
Belge, Lahey Sözleşmesini imzalayan ülkeden alınmışsa, düzenleyen ülkede apostil yapılması gerekir.
Belge, Lahey Sözleşmesinin imzacı olmayan ülkesinden alınmışsa, Dışişleri Bakanlığı ve ardından düzenleyen ülke de bulunan Türk Konsolosluğu tarafından tasdik edilmesi gerekir.
Türk makamlarından alınan belge ise imzalanmalı ve mühürlenmelidir
Apostil nedir?
Apostil, 1961 tarihli Lahey Sözleşmesine katılan ülkelerde kullanılmak üzere belgelere verilen bir kimlik doğrulama şeklidir.
Yatırımcı TC Kimlik Kartı ve pasaportlarını Türkiye'deki yerleşim yerinin İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nden temin edebilir veya Başvuru Sahipleri kimlik kartını ve pasaportlarını yaşadıkları yer Türk Büyükelçiliği aracılığıyla da alabilirler.
UZATAKTAN YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMA
Yatırımcı, Türk vatandaşlığı programının hiçbir aşamasında Türkiye'yi ziyaret etmek zorunda değildir.
Yatırımcı, devlet tahvillerine yatırım yaparak uzaktan Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Bunun için Yatırımcı, vekiline yatırımcının ülkesindeki Türkiye Konsolosluğu'nda detaylandırıp doğrulayabileceği bir vekaletname vermelidir.
Vekaletname Türkçe olarak düzenlenmiş olmalıdır.
Yatırımcı, Türk konsolosluğunun yetkili tercümanı ile randevu alarak randevu gününde vekaletname için gerekli olan fotoğrafı ,pasaportu ve avukatının yatırımcıya gönderdiği vekaletname taslağı ile birlikte hazır bulunmalıdır.
TÜRKİYE’DE VEKALETNAMENİN DÜZENLENMESİ
Yatırımcılar Türkiye’de noter aracılığıyla vekaletname verebilirler. Yatırımcılar resimlerini, vergi numaralarını ve pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.