law@canaydin.av.tr
+90 542 150 43 13 / +90 542 150 13 85
Zeytinburnu / İstanbul / Türkiye

Gayrimenkul HukukuYATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASIYURT DIŞINDA VEKALETNAME VERİLEREK YATIRIMCININ TÜRKİYE’YE GELMEDEN, TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMASINA İLİŞKİN YASAL PROSEDÜR

Yabancı yatırımcıları/müvekkillerin kendi ülkeleri dışındaki yabancı bir ülkeden yatırım amaçlı mülk sahibi olmasının zorluğu gözle görülecek kadar açıktır. Ancak Türkiye ekonomik, coğrafi ve demografik yapısı itibariyle yabancı yatırımcılar için iyi bir alternatif konumundadır. Bu anlamda yabancı yatırımlar mevzuatında da Türkiye’yi ön plana çıkaran ve yabancı yatırımcılar için cazip hale getiren yenilikler yapılmıştır.

 

Getirilen ekonomik ve hukuksal revizyonlar sayesinde, yabancı yatırımcılar Türkiye’ye bizzat gelmesine gerek kalmadan kendisine Türkiye’de bir vekil atayarak işlemlerini uzaktan kolaylıkla halledebilecektir. Böylelikle bürokratik işlemlerle ilgilenmek zorunda kalmadan kolaylıkla hızlı ve daha az masraflı bir şekilde Türkiye’den mülk edinebilecektir. Süreç ile ilgili gerekli bilgiler ise şu şekildedir;

 

Yatırımcı/müvekkil, kendisi ve ailesi için Türk vatandaşlığı edinme konusunda gerekli yatırım tutarını getirmek ve Türkiye’deki tüm yasal süreçleri tamamlamak için Türkiye’ye gelmek zorunda değildir. Bu müvekkilin veya eşinin Türkiye’yi ziyaret edememesi durumunda seçtiğimiz yöntemdir.

 

Basitçe, müvekkiller bulundukları ülkede vekaletname taslağında bilgileri belirtilen Türk avukatına yurt dışında vekaletname verecek ve gerekli tüm belgelerle birlikte ilk adım olarak Türkiye’deki avukatın adresine göndereceklerdir. Böylelikle avukat, Türk vatandaşlığı elde etmek için gerekli tüm işlem ve başvuruları yapmak için yatırımcıların tek yetkili kişisi olacaktır. Önemli bir nokta olarak, Türk avukatlık lisansına sahip olmayan kişiler için bazı işlemlerin yapılmasına izin verilmemesi nedeniyle tüm işlemler için bir avukat görevlendirilmelidir. Avukat ve müvekkillerin tüm prosedür ve sorumluluklarını tamamlaması için aşağıdaki yolu izlemesi gerekir:

 

  1. A. YURT DIŞINDA VEKALETNAME ÇIKARMANIN 2 YOLU VARDIR:

A.1. KONSOLOSLUKTAN VEKALETNAME ÇIKARILMASI

Yatırımcı ve evli olması halinde eşi vekaletname çıkarmak üzere bulundukları ülkedeki Türk Konsolosluğundan randevu almalıdır. Avukat Word halinde taslağı ve avukat kimlik kartını gönderecektir. Müvekkiller konsolosluğa gelirken, fotoğraf ve pasaportlarını getirecektir. Türk Konsolosluğunun yetkili tercümanı taslağı sözlü olarak tercüme edecek ve Türk konsolosluğundaki noter yetkilileri müvekkiller için vekaletname çıkaracak. Bu süre zarfında Türk Konsolosluğu’nda pasaport çevirisi ve noter tasdiki gerekli olacaktır. Vekaletname, kaç farklı mülk satın alınacağına bağlı olarak en az 2 kopya şeklinde verilmelidir. Bu işlem sırasında lütfen avukatla ile irtibat halinde olun. Vekaletname, Türk Konsolosluğu yetkilileri tarafından Türkçe olarak verilecektir. Vekaletname taslağı hazırlandıktan sonra müvekkiller orijinal kopyayı avukatın adresine göndermek ile yükümlüdür.

 

A.2. ÜLKELERİNDEKİ YEREL NOTERLERDEN VEKALETNAME ÇIKARILMASI

 

Yatırımcı ve evli ise eşi yaşadıkları ülkede fotoğraflı vekaletname vermelidir. Sonraki adımda ise, belgelerine apostil onayı almaları gerekmektedir. Lahey Sözleşmesi’ne taraf olan ülkelerde yaşayan müvekkiller, Lahey apostilini o ülkenin Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alabilirler. Eğer Lahey Sözleşmesi’ne taraf olmayan ülkelerde yaşıyorlarsa müvekkiller 2 şekilde tasdik alabilirler: birincisi o ülkenin Dışişleri Bakanlığından, ikincisi o ülkenin Türk Konsolosluğundan. Hazırlanan tasdikli belgeler daha sonra Türkiye’deki avukata gönderilmelidir. Avukat bu vekaletnameyi Türkçe’ye çevirilmesini sağlayacak ve Türkiye’de noter onayı alacaktır. Bundan sonra da vekaletname Türkiye’de geçerli hale gelecektir.

 

Dipnot olarak, aynı prosedür yurt dışında gerekli aile belgelerinin hazırlanmasında da izlenecektir

 

  1. B. AVUKATA VERİLEN YETKİLER

Türk noterleri nezdinde hazırlanan ve avukatın uyduğu taslak nüshayı kullanacağız. Bu taslak genellikle aşağıdaki yetkileri içerir:

1-) Vergi numarası ve vergi makamları ile ilgili başvurular için başvuruda bulunulması

2-) Banka hesabı açılması

3-) Gayrimenkul alımı

4-) Gayrimenkulü 3 yıl boyunca satılmaması için şerh konulması

5-) Uygunluk belgesi başvurusunda bulunulması

6-) İkamet izni başvurusunda bulunulması

7-) Belge hazırlama, toplama ve gerekirse tasdik işlemleri

8-) Vatandaşlık başvurusunda bulunulması ve ilgili yetkiler

 

  1. C. MÜVEKKİL VE AVUKATIN GÖREVLERİ

 

C.1. MÜVEKKİLİN GÖREVLERİ

 

 a) Yukarıda belirtilen yöntemlerden biriyle vekaletname çıkarmak

 

b) Belgelerini usule uygun olarak hazırlamak ve hepsini avukata göndermek (Tüm belgeler apotil onayı almalı veya yabancı bir ülkede yukarıda belirtilen gerekli tasdiklenmelere sahip olmalıdır. Müvekkiller her başvuru için gerekli belgelerin listesi için avukata başvurmalıdır.)

Genel belgelerin listesi aşağıdaki gibidir :

1-) Medeni durum belgesi/ boşanma belgesi

2-) Doğum belgeleri

3-) Aile kayıt belgeleri

4-) 50x60mm biometrik fotoğraflar

5-) Pasaport fotokopileri

 

c) Vatandaşlık kazanmak için gerekli yatırım değerini ve banka hesabı açmak için minimum nakit depozitosunu yatırmak

 

d) Müvekkiller vatandaşlığa kabul edildikten sonra avukat dosyalarını İstanbul’daki sicil dairesine kaydedecektir. Daha sonra müvekkiller yaşadıkları ülkedeki Türk konsolosluğuna giderek T.C. Kimlik ve pasaport başvurusunda bulunmalıdır. Her başvuran için parmak izi kaydı zorunlu olduğu için Türk Konsolosluğu’na Türk kimlik kartı ve pasaport için başvuru yapmak müvekkillerin sorumluluğundadır.

 

C.1. MÜVEKKİLİN GÖREVLERİ

 

a) Müvekkile banka hesabı açmalıdır.

1.) Yatırım tutarı, yatırımcının kişisel yabancı banka hesabından doğrudan müteahhitin hesabına aktarılabilir.

2.) Yatırım tutarı, önce yatırımcının Türk banka hesabına aktarılabilir.

3.) Yatırım tutarı, önce avukatın banka hesabına aktarılabilir.

Banka hesabının açılmasına banka tarafından izin verilmemesi veya bir şekilde engellemesi veya yatırımcının kişisel hesabından yurt dışına yatırım tutarını aktaramaması durumunda yasal olarak yatırım tutarı avukatın hesabına yatırılabilir ve avukat bu tutarı gerekli açıklamalar ile geliştiricinin hesabına aktarabilir

 

b) Tüm belgelerin tercümesi ve noter onaylı tasdiki

c) Tapu müdürlüğüne tapunun gönderilmesi

d) Gayrimenkulün üç sene satılmayacağına dair şerh konulması

e) Uygunluk belgesi için başvuru

f) Gerekli tüm ücretlerin ödenmesi

g) İkamet izni için başvuru ve ikamet izin kartının alınması

h) Türk vatandaşlığına başvurma

ı) Türk vatandaşlığına ilişkin Cumhurbaşkanı kararnamesiyle tüm aile üyelerinin kayıt bürosundan kaydının çıkarılması

 

Tüm bu bilgiler doğrultusunda Türkiye’ye istihdam sağlayan ve katma değer yaratan ve yeni teknolojiler getiren yabancı sermayenin ülke kalkınmasında önemli rol oynayacağı tartışmasızdır. Bu sebeple yabancı yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesi ve yatırım yapması adına gerekli kolaylıklar mevzuat ile sağlanmıştır. Bu durumda avukatların ve müvekkillerin yapması gerekenler ve vekaletname ile ilgili süreçlerin işleyişi makalemizde ayrıntılı şekilde belirtilmiştir.

https://www.canaydin.av.tr/wp-content/uploads/2022/02/Logo-Canaydin-scaled.jpg
Maltepe Mah. Eski Çırpıcı Yolu Sk. No: 8 Parima Ofis Kat: 14 D: 176 Zeytinburnu / İstanbul / Turkey
+90 542 150 43 13 / +90 542 150 13 85
law@canaydin.av.tr

Bizi Takip Edin:

CANAYDIN Hukuk Bürosu – TÜRKİYE 

Copyright © RAZ DİJİTAL 2022

tr_TRTurkish
Open chat
Hello
How can we help you ?