law@canaydin.av.tr
+90 542 150 43 13 / +90 542 150 13 85
Zeytinburnu / İstanbul / Türkiye

YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASIYABANCILAR ARASI SATIŞ İŞLEMLERİ İLE VATANDAŞLIK KAZANILMASI

YABANCILAR ARASINDA GAYRİMENKUL SATIŞIYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI

Yabancılar arası işlemler ile Türk vatandaşlığı kazanılması, yabancı yatırımcıların sıkça sorduğu ve yatırım yoluyla vatandaşlık kazanılması sürecinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden bir tanesidir. Bu konuda getirilen 22.03.2021 tarihli değişiklikler ile yabancılar arası işlemler ile Türk vatandaşlığının kazanılması süreci yeniden şekillendirildi denilebilir. Bu nedenle 22.03.2021 tarihli değişiklik ile birlikte Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Hakkında Kılavuz’un incelenmesi önem taşımaktadır.

 

Öncelikle, Kılavuz’a göre yabancı kavramına bakıldığında; MERNİS kaydında “5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12. maddesi b bendi uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmıştır.” açıklaması bulunan yabancı gerçek kişilerin de taahhüdünün kaldırılmasına kadar bu kapsamda yabancı statüsünde değerlendirildiği görülmektedir. Bu nedenle, bu kişilerin (varsa) taahhüt içermeyen taşınmazlarını; Türk vatandaşlığı kazanma amacı olmayan yabancı gerçek kişilere veya Türk vatandaşlarına satması mümkündür. Ancak, taahhüt süresi boyunca, Türk vatandaşlığı kazanma amacıyla taşınmaz edinmek isteyen yabancı gerçek kişilere satışı halinde Türk vatandaşlığının kazanılması mümkün değildir.

Bu nedenle, bu kişilerin (varsa) taahhütsüz taşınmazları; Yabancı gerçek kişilere veya Türk vatandaşlığı almayı düşünmeyen Türk vatandaşlarına satılması mümkündür.

Ancak taahhüt süresi içinde Türk vatandaşlığı elde etmek amacıyla gayrimenkul edinmek isteyen yabancı gerçek kişilere satılması halinde Türk vatandaşlığı elde etmek mümkün değildir.

Zira, 22.03.2021 tarihli değişiklikle Kılavuz’a göre; satış veya satış vaadine konu taşınmaz, yabancı kişinin eş ve çocukları dahil, herhangi bir yabancı gerçek kişi adına tapu sicilinde kayıtlı ise bu taşınmazlara dayanılarak vatandaşlık kazanılması mümkün olmayacaktır.

Ayrıca, bir yabancı uyruklu kişinin vatandaşlık edinimine konu ettiği taşınmaz/taşınmazlar daha sonra, taahhüt süresi dolmuş olsa bile, başka bir vatandaşlık işlemi için kullanılamayacaktır.

Yine 22.03.2021 tarihli değişiklik kapsamında getirilen düzenlemelere göre;

  • 1- Satış veya satış vaadine konu taşınmaz 12.01.2017 tarihinden sonra, aynı uyruklu bir yabancı tarafından ya da taşınmazı edinecek olan yabancının kendisi, eşi veya çocukları tarafından Türk vatandaşı ya da şirketine devredilmişse; bu taşınmazlara dayanılarak vatandaşlık kazanılması da mümkün olmayacaktır.

 

Ancak; satış veya satış vaadine konu taşınmaz 12.01.2017 tarihinden sonra, farklı uyruklu bir yabancı kişi tarafından bir Türk vatandaşı/şirketine devredilmiş ise bu halde, bu taşınmazlara dayanılarak vatandaşlık kazanılması mümkündür. different nationality after 12.01.2017, it is possible to acquire citizenship based on these immovables.

 

Örneklemek gerekirse; Kuveyt uyruklu bir kişi tarafından 12.01.2017 tarihinden sonra bir Türk vatandaş/şirketine devredilmiş taşınmaz Kuveyt uyruklu başka bir yabancı tarafından satın alınarak vatandaşlığa konu edilemezken, Pakistan uyruklu bir kişi tarafından satın alınarak vatandaşlık işlemleri için kullanılabilecektir.

 

  • 2- Satış veya satış vaadine konu taşınmaz, yabancı uyruklu kişinin kendisi, eşi ve çocuklarının ortağı ya da yöneticisi olduğu bir şirket adına ya da aynı kişilerin ortağı olduğu yabancı sermayeli bir şirket adına kayıtlı ise bu taşınmazlara dayanılarak vatandaşlık kazanılması mümkün olmayacaktır.

 

  • 3- Taşınmaza dayalı olarak Türk vatandaşlığını kazanmış yabancı uyruklu kişilerin, 3 senelik taahhüt süresi dolduktan sonra taşınmazı önceki mülk sahiplerine devretmesi veya satış vaadi şerhinin taahhüt süresi sonunda silinerek, taşınmazın üçüncü kişilere devredilmesi halinde vatandaşlık uygunluk belgesi tekrardan değerlendirilerek, bu kişilerin Türk vatandaşlığının düşürüleceği düzenlenmiştir.

 

SONUÇ

Tüm bu bilgilerin özetlemek gerekirse; 12.01.2017 tarihinden sonra yabancılar arasında yapılan satışlar; aynı taşınmazın daha önce vatandaşlık işlemine konu edilmemiş olması ve yabancı tarafından bir Türk gerçek/ tüzel kişisine satıldıktan sonra başka bir uyruktan yabancıya satılması şartıyla vatandaşlığa konu edilebilir

Ayrıca Türk vatandaşlığını yatırım yoluyla kazanmış bir yabancı, vatandaşlık işlemine konu etmediği taşınmazını başka bir yabancıya satsa dahi bu satış vatandaşlığa esas teşkil etmez. Ancak Türk vatandaşlığının kazanılması için konulan 3 yıllık taahhüt süresi dolduktan sonra yapılan satışlar vatandaşlık işlemlerine konu edilebilir.

https://www.canaydin.av.tr/wp-content/uploads/2022/02/Logo-Canaydin-scaled.jpg
Maltepe Mah. Eski Çırpıcı Yolu Sk. No: 8 Parima Ofis Kat: 14 D: 176 Zeytinburnu / İstanbul / Turkey
+90 542 150 43 13 / +90 542 150 13 85
law@canaydin.av.tr

Bizi Takip Edin:

CANAYDIN Hukuk Bürosu – TÜRKİYE 

Copyright © RAZ DİJİTAL 2022

tr_TRTurkish
Open chat
Hello
How can we help you ?